fredag 29 juni 2018

Tankar kring tidlöshet

För att leva fullt ut måste man bli tidös.
Ställa sig utanför tiden, låta årstiderna komma och gå som de vill.
Tiden är en ram som vi skapat, liksom årstiderna, vi har bestämt när hösten infaller, vintern, sommaren, våren och vi har vissa förväntningar vilket mönster årstiderna ska ha. Men i år kom sommaren i maj med full kraft fast kalendern säger att det är vår. Vädrets makter förändrar bilden, en ovanligt kall vinter med vind från Ryssland blir en ovanligt varm vår när samma vind ligger kvar. Kom sommaren i maj eller är det en ovanligt varm vår? Det är kanske bara en definitionsfråga för dom som vill hålla kontroll över tid och väder, för dom som oroligt undrar om tiden är ur led liksom vädret. Väder och vind har alltid betytt mycket för människan, det har varit, och är, avgörande för när man ska så, när man ska skörda och mycket kan gå fel på vägen. För länge sedan när vi fortfarande inte odlade, när vi vandrade och var samlare, var vi inte lika beroende av väder och vind, vi gick helt enkelt dit där maten var. Ibland tänker jag att det är ett naturligare sätt att leva och ett mer fritt sätt. Det vi alltid varit beroende av är gruppen, tillhörigheten och den tryggheten  som det ger. Tillsammans ger mer än ensamhet. Mer skydd, mer mat, mer trygghet och förhoppningsvis mer kärlek och omtanke. Alla hjälptes åt att samla in dagens föda, stora som små. Så kom odlandet, människan satte ner sina pålar på fasta platser och blev bofasta och med det kom makten om vem som äger jorden. De som vandrade började mötas med misstänksamhet, för den som vandrar är fri och den som är fri kan man inte styra. Den bofasta behövde kalendrar, delade in tiden och fastslog när allt skulle ske i sin laga ordning. Den som vandrar lever i tidlös tid, den som är fri lever i tidlös tid, vandraren blir en outsider som väljer att gå sin egen väg. Vi lever i denna konflikt inom oss och i samhället, att försöka inordna oss tiden,hierakier och regler, samtidigt som vi längtar efter frihet och  tidlöshet. Vi behöver outsidern, den fria tänkaren för kreativitetens skull, för utvecklingens skull, personer som vågar gå sin egen väg. Och idag skulle vi aldrig klara oss utan odlaren som förser våra bord med mat, så långt har vi kommit från den sortetens vandrare som längs vägen på egen hand samlade sin mat. Dagens vandrare som tidvis lever i tidlöshet är konstnären som skapar genom att dansa, måla, skriva, sjunga, tonsätta. Tidlösheten är en förutsättning för skapandet, som kräver eftertanke, att prova olika vägar innan det kan bli resultat. När jag skapar och hänger mig åt att fotografera, måla, skriva, dansa, då blir jag tidlös, det är därför jag mår som bäst när jag gör det, det är som en livsmeditation, ett livsrus. Men också när jag upplever andras musik, konst, när jag läser, då förflyttas jag i tid och rum, jag bli uppslukad.
Alla människor har tillgång till detta inre kreativa, tidlösa rum, vad man än arbetar med, var man än är. Att ensam eller tillsammans med andra skapa är vägen till sin egen tidlöshet, sin egna frihet.






torsdag 28 juni 2018

Morgon i slutet av juni

I morse tog jag med mig frukosten ut i skogen och jag tog även med mig ryggsäcken med min stora kamera, med detta ville jag signalera, inte minst för mig själv, att detta skulle bli en utflykt då jag tog tid på mig att ta in stunden här och nu med allt som den bjuder på.

Som vanligt är det första som möter mig i skogen kråkorna som jag glatt hälsar på. Jag har aldrig sett några kråkbon eller kråkungar men jag är övertygad om att ett bo måste finnas någonstans i närheten, väl dolt, för dom håller gärna till i just denna skogsdunge vid bäcken. I höghuset, som jag kallar ett högt träd i samma dunge, är det tyst. För bara några veckor sedan var det fullt liv när hackspetten flög fram som en skottspole för att mata sina skrikande ungar. Det är alltid någon hackspett som gärna flyttar in varje vår och även andra småfåglar bebor hålen i trädet, därav kallar jag trädet höghuset. Hackspetten gör nya hål och varje år blir det en ny boning ledig för någon småfågel att flytta in i.

Vyn över dammen verkar jag aldrig tröttna på. Varenda gång blir jag lika tagen av dess skönhet och så tar jag en bild fast jag redan har massor av samma motiv, men jag tycker det är så vackert. Variationen kommer med årstiderna, med vädrets skiftningar, som gör varje dag till en ny upplevelse även om motivet är det samma. Just nu är hela dammen inbäddad i grönt, de gröna trädkronorna som omsluter dammen, näckrosbladen som flyter på vattnet, och så en blå himmel som speglar sig i vattnet. Det är verkligen högsommar.

Det är nästan för varmt att gå i skogen mitt i sommaren så därför går jag gärna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. På morgonen när jag står framför dammen ligger skuggan på höger sida och på vänster sida är det sol, jag väljer att gå åt vänster för trots värmen så har jag solen i ryggen. Alla andra årstider gör jag gärna tvärtom för då vill jag ha solen i ögonen för att kunna lapa så mycket sol som möjligt. På vänster sida i den varma morgonsolen ligger också gärna fåglarna och njuter. När dom inte dåsar så putsar dom sig, mycket av en fågels liv består av fjäderputs. I morse ramlade jag på en rörhönefamilj fullt upptagna med sin morgontoalett. Jag räknade till fem ungar och så mamman och pappan. Brevid dom vilade en andfamilj som yrvaket reste sig när jag kom för nära och simmade iväg. Men rörhönorna lät sig ej störas utan fortsatte sin putsning i ugn och ro. Ungarna är bedårande, eller är dom, med sina långa ben, stora fötter, becksvarta dun och en illröd näbb. Ser lite lustiga ut, lite kaxigt punkiga skulle jag vilja säga, och faktiskt helt bedårande.

Solen faller så vackert mellan grenverken och ner på trädets rötter som slingrar sig ner i vattnet.
Bilderna jag tar blir nästan overkliga, vad är det för något, var är vi? Slingrande, organiska former utan början och slut. Utan början och slut är rotsystemet, utan början och slut är våra liv, om och om igen föds vi på nytt, våra celler dör och nya tillkommer, jag dör men lever vidare i mina barn. Hur allt cirkulerar, vattnet, jorden, stjärnorna, allt går runt, runt. Rötterna i vattenbrynet har inga raka linjer, alla raka linjer måste någon gång böja sig och ta nya vägar. Bilden på rötterna blir som en målning. Jag söker i linsen efter det som berör mig.

Vid träbron susar säven. Näckrosorna skiner med sina nyutslagna ansikten mot solen, dess vita blomblad blir nästan genomskinliga i dess starka strålar. Träbron, näckrosorna, vassen, dom stora näckrosbladen, sländorna, tillhör min sommarskog.

Allt det gröna, jag insuper allt det gröna med alla mina sinnen. Gräset i alla dess former, mattorna med ormbunkar längs stigarna. Jag hämtar skugga under stora gröna trädkronor. Grönt, grönt, grönt.  Mina gröna bilder. Jag låter kameran leta sig nära, vill fånga essensen av grönt, med kameran stiger jag in i det gröna. Jag går närmare och närmare, låter grässtrået bli en hel värld, förstorar upp det lilla för att få syn på det. Jag låter dom gröna färgerna flyta ihop, jag låter ljuset och skuggorna skapa nyanser, ibland bara små färgskiftningar. Jag vill fånga känslor, det som inte går att ta på, det difussa, suddiga, det som går in och ut i vartannat. I mina gröna bilder vill jag träda in med min mänsklighet.

Med dessa bilder och text ville jag fånga dagens sommarmorgon.





























onsdag 27 juni 2018

Den gröna båten gungar fram

Den gröna båten gungar fram
på sommarens gröna vatten
som en havande kvinna
gungar sitt foster

juni breder ut sig
dåsar på gröna ängar
i väntans tider
på fält som mognar


gröna blad
gröna ängar
gräset grönt
bäddar in i gröna täcken


tisdag 26 juni 2018

Midsommar, sommarsolstånd, Litha

Mellan den 19 till 23 juni infaller sommarsolståndet.
Det är årets längsta dag, sedan vänder årshjulet och mörkret ökar åter.
I den keltiska mytologin kallas denna högtid Litha, det är nu sommarens växtlighet är i sin fulla prakt, guden och gudinnans slutgiltiga förening bekräftas här och förhållandet mellan dom övergår från lusta och ungdomlig förälskele till djupare kärlek, hon övergår från jungfru till moder och han blir mer av en fader, konung.

Våren - födelsen, uppväxten, ungdom
Sommaren - ungdom, vuxen, mognad
Hösten - mognad, medelåldern, fullbordan
Vintern - fullbordan, ålderdom, död

När jag lever i årstiderna och tar in dom med hela mitt väsen så blir denna process väldigt tydligt, denna process känns i hela kroppen. Årstiderna avspeglar människan och naturens åldrar, från födelse till död.

Förr firades midsommar den 24 juni som är Johannes döpares dag och firades denna dag fram till 1952 då man bestämde att midsommarafton alltid skulle vara på en fredag för att passa arbetslivet.
Midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden, kallas ofta majstång, i engelskan maypole från ordet maja som betyder "smycka med löv". under hela min uppväxt så sa vi bara majstång.

När jag var runt 11 - 12 år var jag en sommar på landet och jag kommer ihåg hur jag plockade sju sorters blommor, hoppade över sju gärdsgårdar och hela tiden skulle man vara tyst. Jag lade blommorna under huvudkudden och jag minns än idag att jag drömde om en ung pojke i min ålder som hade mörkt hår och bruna ögon, eller såg jag ögonen, minns inte riktigt, men han hade blå jeans och blå jeansjacka och så cyklade han runt. Dagen efter var jag helt fascinerad att jag överhuvudtaget drömt om någon! Jag tror att pojken var en kille som jag såg tidigare samma dag som cyklade runt. Nu blev inte han min tillkommande man som jag gifte mig med men jag måste säga att han är bra lik min man idag som barn.















Juno, Juni

Juno var den högsta gudinnan, gift med Jupiter, himlen och alla gudars drottning i den romerska mytologin. Hon var äktenskapets och barnafödandets gudinna, de gravidas beskyddarina och romarna trodde alla kvinnor hade en "juno" som var bärare av deras kvinnliga livskraft. Hera är den grekiska motsvarigheten och drottning över alla gudar.
I den gammelnordiska kalendern kallades juni helt enkelt sommarmånad, midsommarmånad.