onsdag 5 september 2018

Den sjunde månaden

September är den nionde månaden fast namnet betyder den sjunde.
På den tiden årets första månad var mars då var september just den sjunde månaden, men när man 153 f kr flyttade årets första månad till januari blev september den nionde. Så istället för att bli uppkallad efter en romersk gud eller gudinna så blev det rätt och slätt att sjuan fick hänga med och så fortsätter det resten av året, bara siffror, inga namn. Jag tycker det är väldigt roligt att gräva djupare och titta på namns betydelse, det finns så mycket kulturhistoria att finna där som ger trådar långt bak i tiden med förgreningar in i vår egen tid. Hela vår mänsklighet bygger på uråldriga myter, berättelser som förts vidare både muntligt och i skrift och som påverkar oss än idag genom traditioner, talesätt, sagor, filmer. Det som sitter djupast är också universellt och vi hittar liknade myter hos alla folkslag.

Så varför inte titta på siffran sju och dess innebörd. Var kommer sju mystiken ifrån? Talet sju hade ett magiskt värde för sumererna och babylonierna som levde ca 3000 - 1500 f kr i dagens Irak, det var dom som konstruerade vår vecka med sina sju dagar. Dom studerade naturfenomen och upptäckte de sju planeter som man kände till på den tiden och man såg att regnbågen hade sju färger. Allt utgick från naturen och det som man kunde observera där. Sedan dess har andra kulturer och religioner tagit över det magiska sju talet, Roms storhet grundlades av stadens sju första kungar och enligt Islam skapade Allah sju himlar ovanpå varandra.
Bibeln är fylld av sjutal, sju dödssynder, Jesus yttrade sju ord på korset, gud skapade världen på sju dagar etc
Konsten och litteraturen såsom Snövit och de sju dvärgarna, Harry Potters sju horrokruxer och Shakespeare som delade in människan i sju faser etc
De sju kontinenterna är omslutna av sju hav och Rom liksom andra städer som byggts på sju kullar.
De fria konsterna, Artes liberales är sju!

Höstmånaden september har nu genom sitt namn också påminnt mig om talet sju och dess rika historia.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar