tisdag 27 mars 2018

Bebådelsen

Bebådelse betyder förebud, förutsägelse.
Nio månader före jul får jungru Maria veta att hon är havande med Jesus, Hon får ett förebud, en förutsägelse om att något stort ska hända i hennes liv, ett nytt liv har slagit rot i hennes kropp. I nio månader ska hennes kropp succesivt förändras och inte bara hennes kropp utan även hennes psyke. Det är en tid av så mycket hopp men ochså oro. Hur ska det bli, kommer jag klara att vara mamma och förälder? Klarar jag att bära detta ansvar, att vara till för någon annan, att sätta någon annan i första hand och låta mig själv stå tillbaka. Mycket tankar, mycket känslor, mycket förhoppningar och så lite man vet, så lite det går att styra. Att föda är att överlämna sig till naturen och krafter man inte trodde fanns. Att inget går att förutse blir man varse direkt när man är havande, för mig innebar det bland annat att jag inte längre kunde gå fort, från att ha varit den som gick i täten och ingen hängde med när jag rusade fram så bara strejkade min kropp och tillät mig inte att gå det minsta fort. Det var en jobbig upplevelse och jag kände inte igen mig själv, jag blev rädd och undrade vem jag nu var när jag inte kunde rusa fram i livet med stora kliv, huvudet längst fram och fötterna springandes efter. Det var tydliga tecken på att en ny tid randades och att jag inte längre var den som skulle vara nummer ett i mitt liv. Jag fick stå tillbaka för att någon annan skulle växa. Men mitt i denna oro växte det samtidigt fram den starkaste känsla av kärlek jag någonsin kännt, den mest komplicerade och den enklaste, kärleken till mitt barn. Ett mirakel som i nio månader var en del av mig, mitt kropp och mitt sinne.

Kärleken är svår att förutse, vi kan bara hoppas att den en dag ska landa hos oss, att vi ska få uppleva dess innerlighet, att vi ska våga öppna upp och släppa in den. När vi släpper in kärleken släpper vi samtidigt in det vi inte kan förutse, vi vet vad som händer nu men inte vad som händer i morgon. Kärlek betyder också rädslan att förlora det vi älskar, vi kan aldrig vara helt säkra, det är kärlekens pris. När vi denna vecka går in i stilla veckan och följer Jesus väg till korset så följer vi också Marias väg i hennes sorg. När Maria bar Jesus i sitt sköte kunde hon inte förutse vad som skulle hända hennes son, att han skulle spikas upp på ett kors. Ingen mamma vet vad som ska hända hennes barn, ja ingen vet vad som händer från en stund till en annan, men ändå älskar vi, vi föder barn och vi älskar. Stilla veckan är en färd från död till uppståndelse, från fullkomlig sorg till att resa sig igen. Död är en förutsättning för liv och liv är en förutsättning för död. När vi älskar som mest är vi som mest sköra, när vi är som mest sköra skapar vi liv.

Vårens återkomst, ljusets återkomst, en ny odlingsperiod tar sin början. Allt väcks till liv. Vi planterar frön, vi tar hand om våra plantor och vi hoppas. Vi gör vårt bästa för att skörden ska bli så bra som möjligt. Vi hoppas på regn, vi hoppas på sol, vi får ta det för vad det blir. All den kraft som finns samlad i fröet och plantan bryts en dag ner och dör för att ge plats för nytt liv. Det förunderliga livet, den förunderliga döden. Kärleken och smärtan, havandeskapet och döden.

Bilderna är på kanadagäss fotograferade i mars, men inte i år, än så länge är det för kallt. Det brukar vara några få gäss som häckar vid våra dammar och det är fascinerande att följa dom och deras små. Den första bilden föreställer två gäss som putsar sina fjädrar, vi ser inte mer än den stora kroppen som har formen av ett ägg och jag kan inte låta bli att tänka att i den äggformade kroppen vilar i den stunden andra ägg som efter några veckor ska komma ut och till sist bli små duniga gässungar. Formen är vacker och blir nästan symbolisk för livet den bär på. När jag ser på naturen så ser jag mycket former, fågeln blir som en staty på bilden. Jag letar former och nya sätt att se. Jag fascineras av former och rörelser. I den tredje bilden är det kontrasten mellan de öppna vingarna och den slutna kroppen, det är som en dans. Och så kraften när vingarna flaxar, dynamiken, styrkan.
I den sista bilden går vi nära, in på detaljer, mitt nyfikna jag som vill titta närmare och kanske bli en del av.










Vintern håller sitt grepp om oss

Vintern håller sitt grepp om oss.
Det är inte ofta jag tappar hakan men när jag vaknade i natt och tittade ut genom fönstret och möttes av ett tjockt lager snö på bil och hustak så tappade jag just hakan. Vår var är du!? Vi längtar. Vi kastas hit och dit, plusgrader, minusgrader. Aprilväder i mars. Nu är det inte roligt längre och jag har svårt att hitta glädjen i en enda milimeter snö till. Nu har jag fått gnälla av mig, vad skönt.



fredag 23 mars 2018

Gläntornas tid

Mars är gläntornas tid.
Varje månad har sina egenheter och i mars är det gläntorna. När jag går i skogen ser jag hur solen sipprar igenom  mellan trädens stammar, jag stannar upp och ser solens strålar bilda små öar av ljus, gläntor. Gläntan är som en hägring, eller ett skogsrå, lockar mig att ta mig längre och längre in i skogen för att få en glimt av ljuset. Att sitta i en glänta i skogen i mars är att sitta i vårens första ljusstrålar.
Naturen ställer på glänt, öppnar en aning. Att glänta på våren och se fram emot sommaren ger oss hopp.



Vårdagjämning och sommartid

Knopp, hopp.
Just nu lever vi på hoppet om att våren ska komma fort, fort! Fast vi behöver inte hoppas för vi vet att den är på väg. Just i år är vintern ovanligt seg, håller sig kvar med näbbar och klor och jag klafsar runt i ömsom is och ömsom tö. Denna bild är tagen en dag i mars när det verkligen kändes som vår, ingen snö och plusgrader och vid träbron svälde busken av tjocka knoppar. Jag har inte varit vid träbron på en tid helt enkelt för att det är så isigt och jobbigt att ta sig fram där, men jag har svårt att tänka mig att knopparna ser ut på detta viset nu.
Men det är vår i luften! Det känns på luften jag drar in när jag andas djupt, jag märker det varje morgon när det ljusnar tidigare och tidigare bakom persiennen, jag hör det på fåglarnas tilltagande fågelkvitter, jag ser hur skatorna frenetiskt bygger på sina bon högt upp i träden, pinne för pinne vinglar fram genom luften. Ljuset och den inre klockan säger att det är vår och vad gör väl då att det snöar på skatbon!

I veckan var det vårdagjämning, dag och natt är lika långa, och nu tippar det över till fördel för ljuset. På norra halvdelen av klotet är ljuset så efterlängtat, så starkt. Vi lever halva året i mörker, halva året i ljus, halva året i eufori, halva året i dvala. Ja kanske inte helt sant, vill inte påstå att vårt hårt arbetande folk ligger i dvala på vintern, det är mer en inre känsla och nuförtiden vet jag inte om vi vilar någon gång, skulle i så fall vara på sommaren när vi har semester och egentligen borde ha mest kraft. I det gamla bondesamhället levde vi mer efter årstiderna och det var mest intensivt på våren, sommaren, höst och viloperioden var på vintern när jorden inte gick att bruka. Jag har själv alltid kännt att jag haft mest energi på våren och sommaren och hur den redan i september börjat dala och börja gå på sparlåga. När jag var yngre jobbade jag gärna på sommaren, mycket och intensivt, för att ta semester på vintern och kanske resa till något varmt land eller helt enkelt bara vara hemma och ta det lugnt. Nu till helgen är det sommartid, ett vackert ord och en onödig tilldragelse tycker jag. Jämfört med vårdagjämningen känns sommartiden konstruerad.



torsdag 22 mars 2018

Trettio minuter om dagen

Varje dag ut och gå, oavsett väder i trettio minuter, minst.
Grunden i ett aktivt, hälsosamt liv, sägs det. Det är nog sant eftersom det är så enkelt och grundläggande. Oavsett väder, ut och gå, oavsett hur man mår, ut och gå. Ju äldre jag blir ju mer skalar jag av, jag skalar av "måste", jag skalar av "borde", försöker i alla fall. "Jag borde träna, jag borde äta si och så" eller "jag måste göra ditt, jag måste tänka datt", dessa ord maler runt som ett kvarnhjul i våra liv, men vad ska jag med dessa måsten och borden, ingenting, absolut ingenting. Det enda jag egentligen är ute efter och som präglat hela mitt liv är att bli hel, att komma nära min egen sanning och att leva efter den, att bli så mycket mig själv som jag bara kan bli. Och det är en resa, det kan vi nog alla skriva under på, att bli sig själv och få vara sig själv. Vägen dit kallas livet, denna knögliga väg full av berg och dalar, sidospår och huvudvägar, där ibland rätt visat sig vara fel och fel visat sig vara rätt. Jag läste idag några rader av Carl Jung den stora psykoanalytikern, det handlade om personlig utveckling och att vi i denna process går runt samma teman hela tiden för att gradvis närma oss vår kärna. Men, menar Jung, i verkligheten rör vi oss inte utan är hela tiden vid samma inre punkt,  för att citera Jung: "Originally we were all born out of a world of wholeness, and in the first years of life, are still completely contained in it. Later we loose it and call it progress when we remember it again." När vi kommer ihåg vem vi är då har vi nått vår inre kärna. Kanske innebär detta också att acceptera vem vi är. Människans väg, narrens väg, det lilla barnets väg genom livet, är en väg genom många roller och prövningar för att hitta tillbaks till sig själv, till sin egen helhet.




onsdag 21 mars 2018

När upp är ner och ner är upp - en bildanalys

Blå, blåare, blått.

När jag tittar igenom mina bilder för mars så sticker den här bilden ut, främst för att den är så intensivt blå, den utmärker sig när färgskalan  just nu mest är dovt brun, grå, den vintertrötta, avskalade tidiga vårpaletten, när naturen fortfarande hämtar sig efter en lång vinter.

Bilden är väldigt koncentrerad, det är höga träd som speglar sig i ett spegelblankt vatten, inte en vindpust. Vi ser bara speglingen och tall och grantoppar som bildar en fransig kant som sticker fram bakom den tunna isen som fortfarande ligger kvar på dammen. I bildens nedre kanten ser vi lite av strandkanten. Isen skvallrar om att det fortfarande är tidig vår.

Bilden är väldigt medvetet konstruerad i den stunden jag tog den, jag ville fånga den intensivt blå färgen och jag skapade en bild som visar all min längtan efter en blå vårhimmel. Den är en spegling av en inre önskan  och i mitt bildskapande har jag makten att välja vad jag vill se och vad jag vill visa. Jag har alltid fascinerats av speglingar och hur perspektiv kan förvrängas.  För att leka med perspektiven så vände jag bilden så träden stod upprätt med topparna mot "himlen" och grästuvorna får bilda något slags mörka moln eller kanske ufon från en annan planet! Tillsammans bildade de bägge bilderna en fin helhet där strandkanten går som ett band mellan de båda bilderna och där de möts i mitten. Upp är ner och ner är upp. Så ock i himlen, så ock på jorden.
Vi speglar våra önskningar, vi bygger våra världar.



onsdag 14 mars 2018

Ljuset i mars

Ljuset i mars kan vara så starkt och skoningslöst, avslöjar varenda skavank och fönsterna ser vinterbleka ut, lika vinterbleka som mitt ansikte. Idag lyser solen och jag känner en berusande känsla av glädje samtidigt som jag bara vill stoppa huvudet under kudden, det är som om det blir för mycket på en och samma gång. Att vakna upp ur vinterns mörker och ruska om den gamla vinterrocken som nästan känns för stor, det är mars. Att byta fjäderskrud, det är mars. Att känna sig tunnhudad, det är mars.
 Jag kan många gånger uppleva det svårt att fotografera i mars, det är som om  ljuset skriker grällt och kontrasterna blir för skarpa och hårda. Ljuset har inga förmildrande omständigheter. Skogen står där i all sin nakenhet. Men jag vill möta ljuset, försiktigt lapa det som en uttorkad, törstig och längtande efter våren.



fredag 9 mars 2018

Vårstigarna

Med broddarna fast förankrade på kängorna går jag mina vårstigar.
Har väntat in detta ögonblick, tänkte det skulle bli barmark, tänkte det skulle bli mer vår, men våren dröjer och jag vill inte vänta mer. Vårstigarna ligger mer orörda, ingen har plogat bort snön och det gör dom mer otillgängliga. Det är jag och dom höga furorna och de massiva stenblocken  som ligger utslängda längs stigen. Det är kuperat, jag stretar fram, jobbar med kroppen, tar ut mig, svettas. Det knarrar när jag går, det frasar om jackans tyg och först när jag står still hör jag skogens tystnad. Andas in, andas ut. Jag viker av och går mot ängen som jag oftast går till på sommaren när det blommar, nu åker några barn kälke i branten.
Vägarna är vackra när dom slingrar sig, bakom hörn tronar gran på gran.



Virvlar


allt som skakar om
rubbar mina cirklar
livet

det virvlar runt
jag tappar fotfästet
livet

kastas runt
i känslohav
livet

hala in
finna fotfästet
livet

komma tillbaks
till mig själv
livet

virvla in
virvla ut
förlora sig själv
hitta sig själv
livet

alla resor ut
alla resor in
från mittpunkt
till universum
från universum
till mittpunkt

virvlar in
virvlar ut
berörs
tappar fotfäste
centrerar

lita på mitt centrum
när tankar tar fart
stå kvar i stormens öga
lita på mitt centrum
att jag har en hamn
att jag inte går vilse
när jag går vilse

virvlar in
virvlar ut

i livet
går jag aldrig vilse
kommer till punkter
behöver vända
om igen

nya utgångpunkter
nya vägar
tillbaks igen

behöver beröra
behöver beröras
behöver ta vägar
behöver ge mig ut
behöver komma tillbaks

virvlar
virvlar
virvlar
livet virvlar
livet kastar mig
ut från mig själv
in i mig själv
virvlar
virvlar
virvlar
allt jag kan önska
finns i mitt inre
allt jag kan önska
finns i mötet
med dig
med mig

jag står i mitt centrum
kroppen dansar
molekyldansen

virvlar
virvlar











onsdag 7 mars 2018

Ett eget rum

Kvinnodagen, systerskap, kvinnorummet.
Göra sin röst hörd, att bli lyssnad på, ett eget rum, göra plats för, ta din plats.
Rum, space, utrymme.

Jag sitter med mitt anteckningsblock framför mig och låter tankarna fritt cirkulera och associera kring att det i morgon är internationella kvinnodagen. Jag försöker gå in i mig själv för att ringa in vad det betyder för mig och naturligtvis betyder det mycket, utan all den kamp som kvinnor utfört hade vi inte haft alla de rättigheter vi har idag och som vi idag tar för givet som t ex rösträtten.
När jag associerar återkommer jag hela tiden till det egna rummet, det egna utrymmet, med plats för egna tankar och skapande. Då kom jag att tänka på den kanadensiska konstnärinnan Maude Lewis och när jag slog upp henne på nätet så visade sig att hon föddes just idag den 7 mars 1903! Sammanträffande eller inte så tycker  jag inte att jag kan vänta till i morgon för att uppmärksamma kvinnodagen, Maude Lewis, Virginia Woolf, Marilyn French, min egen mamma och moder natur.

Maude Lewis föddes som sagt i Kanada och hade som barn en inflammatorisk ledsjukdom som ledde till att hon blev krokig och att hon hade smärtor hela sitt liv. Hon bodde med sina föräldrar tills dom dog och när hon var i 30 årsåldern svarade hon på en annons som hushållerska till en man som bodde i ett litet hus med ett rum, närmast ett skjul, som låg utkastat vid en väg i ingenstans. Dom gifte sig rätt omgående och där stannade hon resten av sitt liv. Hur skapar man sig ett eget utrymme under dessa omständigheter? När det inte finns någon väg ut så finns det bara en väg och det är in i sig själv. Och Maude hade redskapet för att uttrycka sitt inre, hon hade redan som barn börjat måla med kritor och när hon bosatte sig i det lilla huset så tog hon den färg som fanns till hands och började dekorera hela sitt hem för att sedan med tiden måla på papper.
" Jag målar allt från minnet, för jag går ingenstans, så jag hittar på allt själv " berättar hon i en intervju senare i livet när ryktet om hennes konst gjort henne känd. Maude hittade i denna omöjliga miljö sitt eget rum, hon intog det, hon skapade det, trots allt motstånd från omgivningen och sin egen kropp.

Det egna rummet är viktigt, vare sig man är där ensam eller tillsammans med andra som man delar  intressen med. Ett eget rum kan se ut på så många sätt, antagligen på lika många sätt som det finns människor. Det egna rummet är dels ett fysiskt rum men också ett inre själsligt och i bästa fall går det att kombinera de båda. Många människor på vår jord bor trångt, av fattigdom eller för att det är kulturellt betingat, man bor nära varandra och något annat är otänkbart. Men jag tror att hur ens  levnadsförhållande än ser ut så skapar man detta rum av ren nödvändighet och kvinnor har genom tiderna varit fenomenala på att hitta sitt utrymme. När jag som liten bodde i Spanien hade min pappa ett eget rum där han skrev brev och arbetade, min mamma hade inget eget fysiskt rum, men hennes avtryck fanns i alla rum. Hennes egen tid var på förmiddagen när hon intog staden och tillsammans med andra kvinnor handlade mat och träffades på kafeer. De var helt uteslutet att pappa fick någon del av detta, det var hennes privata sfär. Hon levde i en kultur där gruppen och familjen var viktigast. Om hon hade kunnat välja, hade hon valt något annat då? Det vet jag inte. Hon föddes 1929, samma år som Virginia Woolfs berättande essä " Ett eget rum " kom ut. Woolfs motto var att en kvinna måste ha ett eget rum och egna pengar för att bli fri, bli sin egen. Min mamma hade växt upp under ett inbördeskrig och levde i en diktatur som Spanien var då, för henne var frihet att lämna landet och skapa sig en framtid någon annanstans eller/och gifta sig med en bra man som försörjde henne och som hon kunde skapa en familj med. Det var hennes bild av frihet, så långt hon kunde sträcka sig. Marilyn French, den amerikanska feministförfattaren som skrev " Kvinnorummet " föddes samma år som min mamma, men hennes liv tog en helt annan vändning när hon efter några år som hemmafru i 50 talets Amerika började universitetet och sögs med i kvinnorörelsen. Hon fick dom möjligheterna som min mamma aldrig fick uppleva. I " Kvinnorummet " undersöker hon just kvinnans rum ur alla de synvinklar, patriakala strukturer som hindrar kvinnan och snörper åt hennes livsrum. Hon undersöker också de offer vi alla måste göra vilka val vi än gör i livet och den ensamhet som kan följa på att vi väljer att gå vår egen väg. Jag har många kvinnliga förebilder och då inte bara dom som stått på barrikaderna, mina förbilder är även de som kämpat på i sin vardag och där försökt hitta sina vägar och sitt eget utrymme att verka inom. Och jag vill varken dömma eller fördömma de val kvinnor behövt göra och än idag måste göra för att överleva. Jag har haft turen att växa upp i en demokrati och har genom hela mitt liv funnit egna rum i mitt skapande, vare sig det har varit teater, dans, sång, måleri eller skrivande och nu när mina barn börjat flytta ut var det första jag skaffade mig ett eget arbetsrum där jag kan stänga om mig och skapa i lugn och ro. 

Att för mig vara i skogen, i naturen, är att vara i ett alldeles speciellt rum.
Det är ett rum till för alla, med himlen som tak och grus mellan tårna. Det går alltid att leta upp en egen vrå om man vill. Det är det ultimata rummet, stimulerande  för både kropp och själ, för kvinna och man, för gammal och ung, på lika villkor. 
När jag är i naturen så ÄR jag.








tisdag 6 mars 2018

Mars - mellan vinter och vår

Jag plumsar fram i snön, än har dom inte plogat vägarna i skogen och det är nästan orört.
Det är vitt och det är vackert efter nattens ymniga snöfall. Två ekorrar jagar varandra mellan träden, jag vet inte om dom uppvaktar varandra eller om dom bevakar sina revir. Snön yr, faller från grenarna när dom kastar sig från träd till träd, det är nästan som om dom flyger. Och så ger dom ifrån sig ett pipande läte som hörs tydligt i den stilla skogen. Lustigt nog så ser jag inte ekorrarna så ofta fast dom är så vanliga och bara en gång har jag lyckats fånga dom på bild, så dom var ett riktigt underhållande sällskap i skogen idag. Jag tycker också att fågelkvittret  har börjat höras mer och mer, fast att det fortfarande känns som mitt i vintern så blir det bara ljusare och ljusare för var dag och fåglarnas inre kompass säger nog att med ljuset kommer också våren.

Mars, med en fot i vintern och en fot i våren. Jag brukar se på mars som en puckel, ett berg att ta sig över innan vi landar i våren. När jag tittar på mina bilder från marsmånad så blir detta väldigt tydligt, snöbilder blandas med rena vårbilder. Men så här i början på mars så kan det kännas tungt när vintern inte släpper sitt grepp och vår längtan efter våren är så stor.






torsdag 1 mars 2018

Mars

Namnet mars kommer av latinets Martius, helgad åt stridsguden Mars från den romerska mytologin och var staden Roms specielle beskyddare. Före år 153 f kr var den årets första månad i den romerska kalendern eftersom mars som i många forntida kalendrar räknade vårdagjämningen 21, 22 mars som nyåret. Fortfarande firas nyår kring den tiden på olika håll i världen såsom persiskt nyår.

Mars kallades förr i Sverige för vårmånad och i Danmark sa man tordmåned efter guden Tors namn. Även januari kallades torsmånad och en viss förvirring är det varför båda dessa månader har med Tor att göra.

Dagens bild från en vinterkall marsdag, än är det vinter.